Uudistuksia ja päivityksiä kesän jäljiltä!

Heipä hei kaikki vanhat ja vähän tuoreemmatkin lyseolaiset! Pitkä ja virkistävä kesä häämöttää jo takana päin, mutta me Ylläpidossa emme suinkaan ole vain torkkuneet koko aikaa; Lyseon ATK-järjestelmässä ollaan toteuttamassa näkyviä uudistuksia, jotka onneksi poikkeavat hieman viime kevään aprillipilassa esitetyistä hurjista visioista.

Lyseon www-sivujen uudistus

Kuten ehkä saatoittekin jo huomata, on Lyseon sivuille vastikään ihan oikeastikin tapahtunut jotain. Webmaster Mikko Kumara on ollut kesän ajan työnsä touhussa, ja www-sivujen sisällönhallintajärjestelmä (Drupal) on päivitetty uudempaan versioon. Etusivu on samalla kokenut joitain visuaalisia uudistuksia; tapahtumakalenterin ulkoasua on muutettu ja se on nostettu näkyvämpään paikkaan Ajankohtaista-palstan viereen, ja myös tietyt sivultamme usein etsityt asiat (kuten opinto-opas ja ehkäpä kohta myös liikunnan ohjelma) on nostettu etusivulle "Pikalinkit" -otsikon alle. Ajankohtaisia uutisia voi nyt oletusarvoisesti kommentoida, ja luotammekin, että lyseolaiset kykenevät asialliseen kommentointiin Lyseolaisen Arvolle sopivalla tavalla.

Viikon kysymys: Oletko tyytyväinen Lyseon www-sivujen uudistukseen?

Aivan oikein huomasit, "Viikon kysymys" on palannut keskuuteemme, entistäkin ehompana! Kysymysehdotuksia voi jatkossa toimittaa Lyseon sivujen kautta, tai sitten erilliseen pahvilaatikkoon mikäli sellainen vielä jostain löydetään. (mitä sille edelliselle muuten tapahtui? tietääkö kukaan?) Tällä viikolla kuitenkin haluamme palautetta Lyseon www-sivujen uudistuksesta, ja toivomme että kerrotte meille myös villeimmät kehitysideanne vaikkapa jättämällä kommenttia tämän blogikirjoituksen (tai kyselyn) alapuolelle.

Tulossa pian: ATK-luokan käyttöjärjestelmäpäivitys

ATK-luokan postmoderni kalustus on toistaiseksi säilynyt ennallaan, mutta käyttöjärjestelmä on kokenut mullistuksen: ATK-luokassa komeilee nyt entistä hienompi Ubuntu 12.04 LTS. ATK-luokka avataan virallisesti lyseolaisten vapaaseen välituntikäyttöön lähipäivinä, kunhan asiat palvelinpuolella on saatu kuntoon.

ATK-luokan tietokoneille kirjautuminen onnistuu omilla, henkilökohtaisilla Lyseon toimialueen käyttäjätunnuksilla, joita kannattaakin hetimiten kysellä lähimmältä ylläpitäjältä, mikäli haluaa päästä nauttimaan oman käyttäjätunnuksen tuomista huikeista eduista. (tämä on sama tunnus kuin viime vuonna, joten kakkosilta ja kolmosilta tämä jo löytyy...) Lisäksi tietokoneille on toki mahdollisuus kirjautua vierailijana, jolloin omat tiedot eivät tallennu tietokoneille eikä asetuksia voi muuttaa.

Harkitsemme tulevaisuudessa mahdollisuutta toteuttaa ATK-luokan tietokoneille kirjautuminen myös eduouka-tunnuksilla. Tällöin käyttöjärjestelmä ja kirjautumisprosessi säilyisivät ennallaan, ja myös Lyseon toimialueen tunnukset säilyisivät toiminnassa.

Infonäytöt jatkavat toimintaansa

Infonäyttöhän on siis aivan älyttömän huikea kokonaisuus, sehän nyt on selvää. Mutta miten kaikki toimii? 

Lyseon perinteikäs infonäyttö on tuonut iloa ja informaatiota lyseolaisten arkeen jo vuodesta 2011, ja se loistaa yhä kirkkaana kauniin koulumme kiviseinällä (oikeasti se taitaa olla tiiltä). Toinen mokoma sijaitsee IB-rakennuksessa Kasarmintiellä, joskin olemme siellä ulkoistaneet sisällöntuotannon vakituisen henkilökunnan vastuulle. Infonäytön alustana toimii RiseVision, ja sisällön muokkaaminen hoituu kätevästi nettiselaimen kautta omilla GMail-tunnuksilla. Infonäytölle kirjoittelemisesta kiinnostuneet, ilmoittakaa gmail-tunnuksianne ylläpidolle esimerkiksi sähköpostitse <sysadmin@lyseo.OSYK.edu.ouka.fi> (poista ylimääräinen) tai jotain toista reittiä pitkin.

Webmaster vaihtuu

Lyseon uudeksi webmasteriksi on asettumassa Henri Karppanen (dalmzane), joka jatkossa vastaa www-sivujen ylläpidosta ja kehittämisestä Mikon siirtyessä kohti korkeakouluopintoja. Parannuksia on siis sivustolle odotettavissa jatkossakin; kuuntelemme käyttäjien palautetta jatkuvasti ja pyrimme pitämään sivustomme Oulun lukioiden kärkikastissa myös tulevaisuudessa.

Ylläpito rekrytoi! Janoamme nuorta verta!

Emme suinkaan aio jättää Lyseon ATK-järjestelmän kehittämistä tähän. ATK-luokasta löytyy takuulla parantamisen varaa, ja niin aina myös www-sivuilta. Myös kellarissa sijaitsevat Linux-palvelimemme tarvitsevat jatkuvasti päivittämistä ja ylläpitoa. Haluammekin mukaan kaikki ylläpitoasioista kiinnostuneet (luit oikein, kaikki, sisäänpääsyvaatimuksia ei ole, kunhan kiinnostusta löytyy). Erityisesti kuitenkin jos sinulta löytyy jo valmiiksi kokemusta linux-järjestelmistä tai vaikkapa nettisivujen tekemisestä, on toimintaamme osallistuminen sinulle aivan ehdotonta. 

​Tarjoamme:

  • Arvokasta kokemusta Linux-palvelinten ja -työasemien ylläpitämisessä
  • Kurssimerkintöjä ahkerille ylläpitäjille (näitä te haluatte)
  • Munkkia ja kolaa kokouksissa käyville (ihan jees)

Mikäli jaksoit lukea tänne asti, sinussa voi hyvinkin olla ainesta liittyä ylläpitoryhmäämme. Järjestämme syksyn aikana info/rekrytointitilaisuuden, josta lisätietoa on luvassa myöhemmin.

Lisätietoa ylläpitoryhmästä >>

--

Kirjoittanut: Mikko Kumara

Kommentit

Tervehdys jalot ylläpitäjät,

Sivujen uudistus näyttää hyvältä. Neljä kysymystä:

(1) Matikkapapan infosivulle (http://www.lyseo.edu.ouka.fi/cms/matikkapappa) ei näköjään enää pääse hakutoiminnolla. Saisiko sen jotenkin siirretyksi uusille sivuiille? Tuon infosivun osoite on nimittäin ilmoitettu opinto-oppaassa (s. 39) paikaksi, josta matikkapapan yhteystiedot löytyvät.

(2) Sama pyyntö koskee matematiikkakerhon sivuja (http://www.lyseo.edu.ouka.fi/cms/galois). Tuo osoite on ilmoitettu kaikille Oulun lukioille ja yliopistollekin kerhoinformaation sijaintipaikaksi, myös Lyseon opinto-oppaassa s. 39. Sekin pitäisi saada pelastetuksi käyttöön.

(3) Lisäksi olisin kiitollinen, jos voisin säilyttää drupal-käyttäjätunnukseni (teuvo), jolla pääsisin jatkossakin päivittämään em. sivuja (onko uusilla sivuilla jossakin drupalin login-linkki?).

(4) Tapahtumakalenterista oli nyt tipahtanut pois maininnat kiinan ja matematiikan kerhon aloituksesta (olivat vanhassa). Saisiko ne uuteenkin?

Vanhoilla sivustoilla on paljon muitakin tärkeitä osioita, jotka olisi hyvä saada kyytiin, mutta palaan niihin myöhemmin. Yllä ovat kiireellisimmät asiat.

Terveisin,
Teuvo Laurinolli, matikkapappa
teuvo.laurinolli@gmail.com

Hei Teuvo, kiitos kommentistasi.

Osa sisällöstä on vielä vanhalla sivulla, mutta siirrämme ne uudelle lähipäivinä. Yhteensopivuussyistä on mahdollista järjestää uudelleenohjaukset näille uusille sivuille siten, että myös vanhat linkit toimivat (sivujen uusi osoite täytyy olla kuitenkin muotoa http://lyseo.edu.ouka.fi/cms7/... )

Tässä vaiheessa webmasterilla kuitenkin iskisi kovakin innostus jäsennellä nämäkin pari sivua osaksi Lyseon sivujen osoitehierarkiaa siten, että uusiksi osoitteiksi tulisi esimerkiksi /cms7/opiskelijoille/tukipalvelut/matikkapappa ja /cms7/opiskelijoille/kerhot/galois, jolloin sivut löytyisivät myös näitä osoitteita vastaavien linkkipolkujen päistä... (tässäkin tapauksessa toki opinto-oppaaseen painetut linkit säilyisivät toiminnassa niin, että niistä olisi uudelleenohjaus näille uusille sivuille). Ajatuksia?

Käyttäjätunnuksista: vanhat käyttäjätunnukset salasanoineen on kopioitu toimimaan myös uudessa sisällönhallintajärjestelmässä. Login-linkki lisätään piakkoin etusivulle, sillä välin voi käyttää osoitetta http://lyseo.edu.ouka.fi/cms7/login. Sisällönhallintajärjestelmän käyttöliittymä on uudistunut, ja pyydämme ottamaan yhteyttä mikäli sen käyttämisessä ilmenee ongelmia.

Tapahtumakalenterista: Kiitos huomautuksesta. Kaikkia tapahtumia ei ole vielä lisätty kalenteriin mutta loput lisätään ajan kuluessa. Vanhan sivun kalenterin loput tapahtumat lisätään uudelle sivulle huomisen aikana.

--

Mikko Kumara

mikko.kumara at lyseo.edu.ouka.fi

Tervehdys Mikko,

ja kiitokset tyhjentävästä vastauksestasi. Kannatan pontevasti ylläpitämieni sivujen (matikkapappa ja Galois-kerho) liittämistä oksiksi Lyseon sivustopuuhun juuri esittämälläsi tavalla. Jos saat vielä uudelleenohjauksen vanhoistakin osoitteista, niin 10 pistettä ja papukaijamerkki.

Korostan vielä, että sivuston uudistus on hienosti toteutettu. Veikkaanpa, että Lyseon sivut ovat nyt maan parhaat lukiosivut.

Käännyn ylläpidon puoleen, jos (uusi) drupal-editori tuottaa hankaluuksia. Peruslogiikka lienee entinen.

Terveisin,
Teuvo

Kävinkin jo (drupal-harjoitustehtävänä)korjaamassa matematiikan kerhon tiedot. Näytti onnistuvan. Panin sähköpostilla Mikolle ja Henrille lisää täydennyspyyntöjä.