Keskiviikko 12.11.2014

Keskiviikko 12.11.2014 Seuraava päivä
 
Lähdimme aikaisin aamulla kaikkien vielä ollessa puoliunessa bussilla kohti  n. 3 tunnin matkan päässä sijaitsevaa Vilnaa, Liettuan pääkaupunkia.
Perillä ensimmäinen kohteista oli Vilnan tuomiokirkko, josta jatkoimme jalkaisin Liettuan eduskuntatalolle. Pysähdyimme myös syömään Europa-nimisessä kauppakeskuksessa. Koko bussimatkan ajan Vilnassa oli mukanamme opas, joka kertoi meille mm. Liettuan ja Vilnan historiasta.
Vilnan kaupungista oli tarkoitus rakentaa goottiyylinen ja sellainen siitä alunperin rakennettiin, mutta suurin osa kaupungista tuhoutui eri sotien aikana. Nykypäivänä kaupungissa hallitsee barokkityyli. Liettuan asukasluku on noin kolme miljoonaa. Noin puoli miljoonaa asuu pääkaupungissa, heistä 50% on liettualaisia ja suurimmat vähemmistöt pääkaupungissa ovat puolalaiset (18%) ja (6%) venäläiset. 
Matkaoppaamme mainitsi myös, että tämänhetkinen työttömyysaste Liettuassa on 10.5% eli hieman enemmän kuin Suomessa.
Seuraava kohteemme oli Kernave (katso kuva), Liettuan keskiaikainen pääkaupunki, josta ei nykyisin juuri muuta ole jäljellä kuin arkeologinen kaivausalue. 
Viimeisenä lähdimme Trakain linnaa katsomaan. Linna sijaitsi pienellä saarella ja on tunnettu muun muassa siitä että sitä asuttivat milloin mitkäkin vähemmistökansat, esimerkkinä Karaiimit, joiden perinteistä ruokaa kävimme linnakierroksen jälkeen maistamassa. Tämän jälkeen seurasikin jo matka takaisin Šiauliaihin ja takaisin host-koteihimme.
 
Talvikki Jalas