Mikä on IRC?

IRC eli "irkki" on keskustelutekniikka Internetin yli. IRC:ssä on erilaisia kanavia ja kanaville lähetetyt viestit näkyvät kaikille kanavalle liittyneille. IRC mahdollista myös yksityiskeskustelut ja tiedostojen lähettämisen. IRC on sukua esim. Windowsin MSN Messenger -palvelulle.

Tässä on ohjeet erään IRC-asiakasohjelmiston, irssin, käyttöön Oulun Lyseon lukion kellari-palvelimen kautta. Ohjeita voi soveltaa täysinvapaasti, edellyttäen että sinulla on shell-tunnukset Lyseolle.Kaikilla lyseolaisilla on shell-tunnukset, mutta tunnus ja salasana on ehkä esitelty teille sähköpostiosoitteen tunnuksen muodossa. Samat tunnukset käyvät kyllä.

SSH

Kellari-palvelimeen yhdistäessä käytetään suojattua OpenSSH-tekniikkaa. Alla ohjeet SSH-yhteyden ottamiseen Windowsilla ja GNU/Linuxilla.

Windows

Windowsin käyttäjille suositellaan PuTTY-nimistä SSH-asiakasohjelmaa. Sen voi ladata klikkaamalla hiiren oikealla napilla tästä ja valitsemalla "Tallenna nimellä". PuTTY:n voit tallentaa vaikkapa työpöydälle. Mikäli tallensit PuTTYn työpöydälle, tuplaklikkaa sen kuvaketta.

Kirjoita eteesi aukeavaan PuTTYy:n seuraavat kohdat:

Kellarilla käytetään nykyisin merkistönä UTF-8:ia, joten varmista että putty yhdistää kellarille oikealla merkistöllä. 

Seuraavaksi paina Save-nappulaa. Sitten Saved Sessionsin listaan ilmestyy kohta "lyseo". Tuplaklikkaa sitä hiirellä. Nyt SSH-yhteys on luotu. 

GNU/Linux ja OS X 

Avaa terminaali. (KDE-ympäristössä löytyy terminaali K-valikosta nimellä Konsole ja Xfce-valikosta Accessories-alavalikosta).

Kirjoita terminaaliin: ssh <tunnus>@lyseo.edu.ouka.fi

Kellariin kirjautuminen

Nyt kun SSH-yhteyden ottaminen on onnistunut, edessäsi lukee:

login as:
Kirjoita siihen shell-tunnuksesi. Se on sama tunnus kuin mitä olet käyttänyt sähköpostisi kanssa. Paina sitten enteriä ja eteesi ilmestyy: 

tunnus@lyseo.edu.ouka.fi's password:
Kirjoita siihen tunnuksesi salasana. Salasanasi ei näy eikä kenttään ilmesty tähtiä tai vastaavaa. Paina lopuksi entteriä ja olet kirjautunut Lyseon kellari palvelimen shelliin. Edessäsi lukee nyt kellari% tai jotain sen tapaista.

Irssin käyttö 

Seuraavaksi kirjoita seuraava komento ja pääset irkkaamaan.

irkki

Irssi käynnistyy screen-sessioon, yhdistää IRC6-verkkoon ja liityt kanavalle #lyseo.

Kaikki komennot, jotka alkavat kauttaviivalla /, on tarkoitus kirjoittaa irssiin. Kaikki komennot, jotka eivät alakauttaviivalla on tarkoitus kirjoitaa shelliin. Jokaisessa tapauksessaon kyllä sanottu erikseen mihin ne on tarkoitus kirjoittaa.Kaikkia komentoja seuraa kuitenkin aina enter, mitä ei enää erikseen mainita. 

Ikkunoiden välillä liikkuminen

Irssi käyttää ns. ikkunoita, joissa jokaisessa on esim. IRC-kanava tai yksityiskeskustelu (ns. ''query''). Irssissä ikkunat numeroidaan, ja ikkunoita voi vaihtaa painamalla ALT + ikkunannumero (ikkuna 10 aukeaa napista 0 ja ikkunat 11-20 näppäimistön ensimmäisen kirjainrivin näppäimistä) tai ALT + nuolinäppäin. Mitä luultavammin sinulla on tällä hetkellä auki kaksi ikkunaa: status-ikkuna ja #lyseo. Ensimmäisessä (status) ikkunnassa on kaikenlaista infoa yhteydestä, jota voi ainakin vähän vilkuilla mutta #lyseo -ikkunasta löytyy ihka-aitoja ihmisiä joiden kanssa voit keskustella. 

Jos #lyseo ei aukea automaagisesti, kirjoita seuraavat komennot Irssiin:

/connect kellari

/join #lyseo

Nimimerkin vaihto

Mikäli haluat vaihtaa nimimerkkisi IRC:ssä (se on oletuksena sama kuin tunnuksesi), kirjoita irssiin:

/nick uusi_nimimerkki

Jos kellari kuitenkin käynnistetään uudestaan tai joskus suljet irssisi, on sinulla taas vanha nimimerkki taas käytössä, joten tallennetaanpa uusi nimimerkki muistiin seuraavilla komennoilla:

/set nick uusi_nimimerkki

/save

Irssin irroittaminen

Irssiä ei ole tarkoitus sulkea kun lopetat käytön, vaan jättäääpyörimään taustalle, jotta voit saada viestejä poissaollessasikin. Eli kun haluat poistua paina CTRL + A + D. Tämä irrottaa sinut irssistä, jättää irssin pyörimään kellariin taustalle ja palauttaa sinut shelliin missä näkyy jotain '''kellari%''' tapaista. Voit sulkea koko yhteyden kellarille kirjoittamalla shelliin:

exit

Kun taas haluat katsoa irkkiä, kirjaudu kellarille kuten ylempänä on ohjeistettu ja kirjoita shelliin:

irkki

Äskeinen komento siis avaa irssisi uudestaan, kirjaudut pois tai et. 

Irssin sulkeminen

Jos jostain syystä et halua jättää irssiä pyörimään taustalle tai irssi ei toimi oikein, voit sulkea sen kirjoittamalla irssiin:

/exit

Jos ja kun taas haluat käynnistää irssin uudestaan kirjoittele shelliin vanha tuttu komento: 

irkki

Kanavien käyttäjälistaus

Kun haluat nähdä ketä jollain IRC-kanavalla on, valitse esim. #lyseo kanavan ikkuna painamalla ALT + 2. Seuraavaksi kirjoita irssiin: 

/names

Tai vaihtoehtoisesti voit kirjoittaa lyhyemmin:

/n

Tekstin selaaminen

Irssissä tekstiä voi selata Page Up ja Page Down -näppäimistä, eihiiren rullaa pyörittämällä. Jotain sanaa voit etsiä valitun ikkunanteksiriveiltä kirjoittamalla irssiin:

/lastlog kissa

Edellinen komento siis palauttaa kaikki rivit joissa on mainittu sana "kissa".  Tulosteen saa siivottua pois komentamalla:

/lastlog -clear

Verkkoihin yhdistely 

IRC:issä on useita eri verkkoja, eri ihmiset ja ihmisryhmät suosivat eri verkkoja. Eri verkoissa voi olla samannimisiä kanava, eli esim. #lyseo mutta kanavat ei todellakaan ole samoja eikä esimerkiksi verkossa IRC6 kanavalle #lyseo lähetetty viesti näy QuakeNet-verkossa samannimisellä kanavalla. Mutta jos siis haluat yhdistää myös muihinkin verkkoihin, kirjoittele:

/connect QuakeNet

Paina sen jälkeen ALT + 1, jotta pääset status-ikkunaanja katso onnistuiko yhdistäminen. QuakeNetin säännöistä johtuen liian monta yhteyttä samalta koneelta (kellarilta) saattaa aiheuttaa seuraavanvirheen:
Too many connections from your user
Jos näin käy, yritä myöhemmin uudestaan.

Muihin verkkoihin pääsisi esimerkiksi:

/connect IRCnet (todennäköisesti ei toimi)
/connect freenode
 
Näihin verkkoihin pätee samat ohjeet, kuin QuakeNetiin yllä.

Kanaville liittyminen 

Jos haluat liittyä jollekkin kanavalle, paina ALT + 1 jotta pääset status-ikkunaan. Painamalla CTRL + X voit vaihtaa eri verkkojen välillä. Sinisessä palkissa lukee valittu verkko. Valitse haluamasi verkko, eli esim. Quakenet ja liity esim. kanavalle #kanava kirjoittamalla:

/join #kanava

Saman voit kirjoittaa myös lyhyemmin:

/j #kanava

Kanavilta poistuminen

Kun haluat poistua kanavalta, valitse se painamalla ALT + numero. Kun olet oikeassa ikkunassa, kirjoita: 

/part

Yksityiskeskustelu

Kun haluat puhua jonkun kanssa yksityiskeskustelussa, kirjoita irssiin:

/query henkilön_nimimerkki

Muista valita oikea verkko status-ikkunassa, joka on esim. IRC6. Status-ikkunassa verkko näkyy sinisessä palkissa ja sitä voi vaihtaa painamalla CTRL + X. Mikäli kirjoitit query-komennon jonkin kanavan ikkunassa (esim #lyseo)
Query avautuu uuteen ikkunaan. Keskustelun päätyttyä voit sulkea ikkunan komennolla:

/wc

Tämä toimii myös kanaville, joka on sama kuin /part mutta se sulkee myös ikkunan.

Act

Irssin alemmassa sinisessä palkissa on kohta nimeltä Act. Actissa lukee, mitä missäkin ikkunassa on tapahtunut. Mikäli siellä on mainittu sinun nimimerkkisi (tai jokin muu hilightattu sana) se näkyy kirkkaanpunaisella. Paina ALT + NRO siirtyäksesi siihen (NRO on ikkunan numero). Voit myös valita viimeisen kanavan, jossa sinun nimesi on mainittu (tai on tapahtunut jotain), painamalla ALT + A .

Irssin omat ohjeet 

Kaikki mahdolliset irssin komennot selviävät komennolla:

/help

Jos haluat tietoa jostain tietystä komennosta kirjoita:

/help komennon_nimi

Ongelmia?

Jos sinulla tulee jotain ongelmia, voit kysyä apua verkossa IRC6 kanavalta #lyseo. Kanavalta löytyy useita avuliaita ja äärimmäisen virkaintoisia ylläpitäjiä. Toinen tapa on lähettää postia osoitteeseen sysadmin@lyseo.edu.ouka.fi

Tämän ohjeen on alunperin tehnyt Jonne Hietanen ja lyseon sivuille sen
on muokannut Paavo Pokkinen ja Antti Jaakkola.