Laskinten käytöstä

Matematiikan kokeissa sallitaan yleensä ylioppilastutkintolautakunnan laskinohjeen mukaiset laskimet. Vuoden 2012 alusta kaikki funktio-, graafiset ja symboliset laskimet ovat sallittuja. IB-kokeisiin on eri ohje, jossa ei sallita symbolisia toimintoja sisältäviä laskimia. Laskimen muisti on tyhjennettävä ennen koetta. Esimerkiksi TI-Nspiren tapauksessa kaikkea laskimessa olevaa tietoa ei välttämättä tarvitse pysyvästi tuhota, vaan laskin voidaan lukita rajoitettuun koetilaan ennen koetta, jolloin muisti tyhjenee. Kokeen jälkeen laskimen lukitus puretaan, jolloin kokeen ajaksi poistetut tiedot ovat jälleen käytettävissä.

Laskinohjeen mukaan on kokelaan tehtävä tyhjentää laskimen muisti ja tarvittaessa selvittää tyhjennysmenetelmä opettajalle. Käytännön syistä laskinten lukitseminen hoidetaan ylioppilaskokeessa opettajan toimesta, mutta normaalin kurssikokeen yhteydessä jokaisen tulee itse tyhjentää laskimensa muisti.

TI-Nspire

Käyttöjärjestelmän päivittäminen

Laskin kannattaa päivittää uusimpaan versioon (kirjoitushetkellä 3.2.0.1219).  Tarkista, että paristoissa riittää varaus, ennen kuin ryhdyt päivittämään. Päivityksen voi ladata Texas Instrumentsin verkkosivuilta. Mikäli olet asentanut tietokoneeseesi Nspiren ohjelmiston, voit myös kytkeä laskimen koneeseen ja tarkistaa saatavilla olevat päivitykset. Alkuperäinen vaaleansini-valkoinen TI-Nspire tulee ensin päivittää versioon 1.7 ennen kuin uudemman päivityksen voi asentaa.

Lukitseminen

Laskimen saa lukittua käynnistämällä sen ESC ja HOME (mökki) pohjassa. Kaikki rajoitukset saa ja kannattaa ottaa pois päältä, paitsi IB-kokeissa geometriatoimintojen rajoitus tulee jättää päälle. Laskin käynnistyy uudelleen lukittuun koetilaan.

Laskimen yläreunassa vilkkuu koko ajan keltainen tai vihreä valo sen merkiksi, että laskin on lukittu. Lukitustilan asetukset voidaan tarkistaa sammuttamalla ja käynnistämällä laskin uudelleen, jolloin koetilan valinnat näytetään ruudulla.

Laskimen lukitseminen tehdään vasta kokeeseen tultaessa. Mikäli laskin on lukittu jo etukäteen, tulee se kokeen alussa lukita uudelleen käynnistämällä jälleen ESC ja HOME pohjassa, jotta muisti on varmasti tyhjä.

Huom! Lukittuun laskimeen ei voi vaihtaa TI-84-näppäimistöä (CX:ään ei ole tällaista). Mikäli siis haluat käyttää sekä TI-Nspireä että TI-84:ää samassa kokeessa, tarvitset kaksi laskinta.

Lukituksen avaaminen

Lukituksen avaamiseksi tarvitaan yksi lukitsematon laskin. Yhdistä lukittu ja lukitsematon laskin kaapelilla ja laita molemmat päälle. Avaa lukitussa laskimessa uusi tiedosto ja paina DOC-näppäintä (sinisessä Nspiressä CTRL ja HOME). Ilmestyvästä valikosta klikkaa "Poistu Paina testataksesi -toiminnosta". Laskin käynnistyy uudelleen, ja yhteyskaapelin voi irroittaa.

Avaaminen onnistuu myös tietokoneella. Koneessa pitää olla asennettuna opiskelijan tai opettajan TI-Nspire-ohjelmisto (lataa 30 päivän kokeiluversio) tai pelkkään tiedonsiirtoon soveltuva TI-Nspire Computer Link software (lataa). Joillain Windows-käyttäjillä on esiintynyt ongelmia, jos sekä TI-Nspire-ohjelmisto että Computer Link software on asennettuna, joten asenna jälkimmäinen vain mikäli sinulla ei ole ensimmäiseen lisenssiä (tulee nyttemmin laskimen mukana). Kytke laskin USB-kaapelilla tietokoneeseen ja käynnistä ohjelmisto. Valitse laskimesi esiin tulevasta luettelosta. Kopioi laskimen tiedostonäkymässä Press-to-Test -kansioon tämä tiedosto (tai mikä tahansa tyhjä nspire-tiedosto, nimen pitää olla tarkalleen "Exit Test Mode.tns"). Laskin käynnistyy uudelleen lukitsemattomaan tilaan, ja yhteyskaapelin voi irroittaa.

TI-84+

Muistin tyhjentäminen

Laskimen muistin tyhjentäminen tapahtuu MEM-valikon kohdasta Reset (suomeksi Per.asetukset) valitsemalla All Ram... (Koko RAM...) ja tämän jälkeen Reset (Perusasetukset). Sama onnistuu näppäilemällä suoraan 2ND, +, 7, 1, 2.

Muistin tyhjentäminen ei poista laskimeen asennettuja sovelluksia APPS-valikosta. Ne pitää vielä poistaa yksitellen MEM-valikon kohdasta Mem Mgmt/Del... (Muis Hal/Siiv...), josta valitaan Apps... (Sov...). Laskimeen saa jäädä CtlgHelp, PlySmlt2, Suomi ja Svenska. Muut sovellukset poistetaan DEL-näppäimellä. Suora näppäily on 2ND, +, 2, ALPHA, MATH.

Käyttöjärjestelmän päivittäminen

Laskimen käyttöjärjestelmä kannattaa päivittää uusimpaan versioon (kirjoitushetkellä 2.55MP).  Tarkista, että paristoissa riittää varaus, ennen kuin ryhdyt päivittämään. Nykyisen ohjelmistoversion voi tarkistaa MEM-valikosta kohdasta ABOUT (2nd, +, enter). Päivitys parantaa murtolukujen esitystapaa ja parantaa joidenkin toimintojen käytettävyyttä. Päivitystä varten tarvitset koneellesi yhteysohjelman TI Connect, jonka voi ladata TI:n verkkosivuilta. Lataa lisäksi myös käyttöjärjestelmän päivitys samoilta sivuilta.

Aiemman laskinohjeen mukaan ylioppilaskirjoituksissa on sallittu polynomien nollakohtien ja yhtälöryhmien ratkaisemisessa käytettävä PLYSMLT2. Uudessa ohjeessa ei mainita mitään salltuista sovelluksista, joten tilanne on toistaiseksi tältä osin epäselvä. Sovellukselle on ladattavissa myös suomenkielinen pikaohje ja ohjekirja