Tiistai 11.11.2014

Tiistai 11.11.2014 Seuraava päivä
 
Päivä alkoi taasen kokoontumisella koululle. Liettualaiset oppilaat esittivät meille Michael Jacksonin 'Heal the world' kappaleen. Sitten alkoi esittäytyminen ja tutustuminen, sillä nyt koko Comenius-kokoonpano oli ensimmäistä kertaa koossa. Opettajat siirtyivät omaan tapaamiseensa, ja me opiskelijat leikimme juhlasalissa tutustumisleikkejä. Kukin myös piirsi itsestään omakuvan (ne olivat erittäin näyttäviä, kuten kuvasta näkyy).
Sitten oli vuorossa kierros koulun ympäri, johon opettajatkin liittyivät mukaan. Koulu on melko suuri, jopa nelikerroksinen, ja sitä käy suunnilleen 400 oppilasta. Kiersimme kuvataide-, musiikki- ja tiedeluokissa katsomassa oppitunteja. Sitten palasimme juhlasaliin ja saimme liettuan kielen pikakurssin. Toistaiseksi helpoimmaksi fraasiksi on osoittautunut 'ačiū', joka tarkoittaa 'kiitos' (lausuttuna se kuulostaa aivastukselta).
Oppitunnin jälkeen meille tarjottiin lounas koulun ruokalassa. Liettuassa kouluruoka on yleensä maksullista, ja oppilaat tuovat usein omat eväänsä kouluun tai käyvät muualla syömässä. Saamamme ruoka oli kuitenkin aivan yhtä hyvää kuin Oulun koulujen antimet.
Seuraavaksi lähdimme Šiauliu-kierrokselle bussilla. Ensimmäinen kohteemme oli UNESCO:in maailman perintökohde Hill of Crosses (kuva mukana. Nimensä mukaisesti se oli kukkula, johon ihmiset olivat ajan myötä vieneet ristejä. Niitä oli satoja tuhansia! Seuraavat kohteet olivat jo näkemämme Šiauliun virallinen symboli, Golden Boy ;) ja epävirallinen symboli, Iron Fox. Vierailimme myös vanhassa katedraalissa.
Sitten tiemme erosivat ja osa meistä lähti kahvilaan, josta jatkoimme kauppakeskus Akropolikseen keilamaan, (jossa muuten voitin). Tämän jälkeen lähdimme takaisin isäntäperheiden kotiin ja melkein heti, ruokaa tietysti unohtamatta, nukkumaan.
 
Talvikki Jalas