Tiistai 30.9

Ti 30.9. Seuraava päivä

Kokoonnuimme koululla projektiluokassa kello 9.00. Ensivaikutelma oli ihan hyvä tunnelman ollessa vielä varautunut. Koulun rehtorin ja vastaavan opettajan tervetuliaispuheiden jälkeen suuntasimme Maciej-abin johdolla tutustumaan kouluun. Kävimme opiskelijoiden kahviossa, liikuntasalissa ja useissa luokissa. Vaikka rakennus on vanha, sitä uudistettiin kovaa vauhtia esimerkiksi hankkimalla tietokoneita, videotykkejä ja älytauluja. Joka puolelle koulua oli ripustettu banderolleja ja kuvia koulun pojista miestenpäivän kunniaksi. Lisäksi seinillä oli postereita eri aiheista ja tauluja entisistä opiskelijoista.

Tutustumista luokkiin. Kuva: Päivi Pirilä

Postereita. Kuva: Päivi Pirilä

Vuositaulu. Kuva Päivi Pirilä

Tämän jälkeen vuorossa oli tutustumisleikkejä. Tutustumisleikkien avulla saimme tietää toistemme nimet ja vietimme mukavaa aikaa. Välillä leikit villiintyivät niin vauhdikkaiksi, että tuoleja meni rikki. Hauskaa kuitenkin oli ja monet nimet jäivät mieleen.
 
Leikkien jälkeen puolalaiset opiskelijat kertoivat puolan kielestä, sen historiasta ja ääntämisestä. Ryhmissä saimme tehtäväksi opetella lausumaan oikein kielisolmuja puolaksi. Liettualaiset suoriutuivat tästä verrattain hyvin, mutta meille suomalaisille se oli haastavaa.Sitten kävimme lounaalla. Yllätyimme, kun koulu tarjosi meille ruoan suoraan pöytään vaikka kouluruokailu ei perinteisesti kuulu lukioihin Puolassa. Puolalaiset opiskelijat söivät itse esim. hedelmiä tai leipiä lämpimän ruoan sijaan.
 
Lounaan jälkeen saimme tehtäväksi sanoittaa puolalaisia hittikappaleita kuten Puolan viime euroviisubiisin Donatan & Cleo - My Słowianie. Ryhmät olivat kansainvälisiä ja jokaista ryhmää veti puolalainen opiskelija. Saimme tietää, että laulut jouduttaisiin esittämään kaikille projektissa.
Koulun kioski.
Koululounas. Kuvat: Anne-Mari Kanniala
 
Musiikkityöpajan jälkeen suuntasimme kaupunkikierrokselle. Tehtävänä oli samoissa ryhmissä löytää tie Katowicen kuuluisille paikoille. Niitä olivat mm. Pyhän Marian kirkko, Rynek-tori, Plac Wolności -vapaudenaukio, Spodek-areena, kirjasto ja yliopisto. Kierroksen jälkeen lähdimme kotiin. 
 
Teatteri                                                                                       Vapaudenaukion veistos
Spodek-areena. Kuvat: Sarah Tuomaala
 
Illalla meillä oli erilaista ohjelmaa. Suvin perhe vei hänet ajelulle ympäri Katowicea, käyden keskustassa, katsomassa Spodek-areenaa hienoissa iltavaloissa, kahvilassa ja historiallisessa hiilikaivoskaupunginosassa. Se oli jonkinlainen melkein suljettu kylä, jossa oli omat koulut, kaupat, kirkko, ravintola, kirjasto yms.
Anna meni majoittajansa Olan kanssa kaupungin keskustaan, jossa he tapasivat muita comeniuslaisia. Samoin tekivät Sarah ja Anne-Mari. He istuivat iltaa nuorten pelipaikassa pelaten lautapelejä ja Jenga-palikkapeliä.

Jenga eli suomalaisittain "Huojuva torni". Kuva: Anne-Mari Kanniala