Torstai 2.10

Aamulla 8.45 alkoi koulu. Ensimmäisenä oli vuorossa puolalaisten opiskelijoiden esityksiä kuuluisista puolalaisista ihmisistä ja myös Katowicen historiasta sekä Puolan tärkeimmistä kaupungeista. Jokainen maa oli valmistellut useita esityksiä erinäisistä aiheista; esimerkiksi belgialaisilla ja saksalaisilla maan suurimmista tapahtumista, liettualaisilla musiikista ja urheilusta. Me suomalaiset kerroimme puolestaan suomalaisesta arjesta ja juhlasta sekä ruuasta ja musiikista. Suvi ja Anna olivat tuoneet Fazerin sinistä, ruisleipää ja salmiakkia esityksensä ohella tarjottaviksi maistiaisiksi. Erityisesti Fazerin sininen katosi nopeasti makeisiin suihin.
Anne-Mari ja Sarah esitelmöivät suomalaisesta kulttuurista. Kuva: Päivi Pirilä
 
Suvi ja Anna kertovat suomalaisesta musiikista. Kuva: Päivi Pirilä
 
Liettualaiset Arnas ja Nedas esittelevät koripalloa. Kuva: Päivi Pirilä
 
Päivä kuluikin esityksiä pitäessä ja kuunnellessa. Esitimme myös tiistaina ryhmissä valmistellut musiikkikappaleet. Koulussa lounaana oli porsaanleikettä ja riisiä. Loppupäivästä oli tarkoitus katsoa puolalainen elokuva, mutta teknisten ongelmien vuoksi se kuitenkin jäi katsomatta.
Musiikkiesitys puolalaisen Janekin johdolla. Kuva: Päivi Pirilä
 
Illalla oli kotona perinteinen päivällinen sleesialaista ruokaa. Siihen kuului lihakääryleitä, perunasta ja jauhoista valmistettuja palleroita ja kaalilisäkettä (kaalia Puolassa syödään melkein joka paikassa). Illalla menimme ostoksille kaupungin ostoskeskuksiin, kuten Galeria Katowickaan ja Silesia City Centeriin. Päämääränämme oli tuhlata loput puolan złotyt, joita ei koko viikolla ollut juurikaan tarvittu. Ostosreissu oli onnistunut, mutta ihmetykseksemme emme saaneet kulutettua paljonkaan rahoja hintojen ollessa jopa neljä kertaa pienemmät kuin Suomessa vastaavien tuotteiden hinnat. Suklaata tuli ostettua jopa vähän liikaa.
Galeria Katowicka. Kuva: Sarah Tuomaala