Lyseolaiset valtasivat europarlamentin ja Brysselin

Lyseolaisryhmä sekä opettajat Tuula Siira ja Marija Pecova olivat tutustumassa EU:hun Brysselissä 24.2. - 26.2.2016 Pirkko Ruohonen-Lernerin ja avustajansa Maria Sainion vieraina. Alla matkan muistoja opiskelijoiden suusta:

Keväällä 2015 käynnistyi yhteiskuntaopin 10 kurssi ’’Valta ja vaikuttaminen’’. Tuulan houkuttelevat Wilma-viestit olivat tehneet tehtävänsä ja opiskelijoita oli eksynyt paikalle. Yksi kurssin tehtävistä oli lähettää hakemus jokaiselle suomalaiselle europarlamentaarikolle ja mahdollisesti pokata reissu Brysseliin, tutustumaan EU-parlamenttiin. Kaikkien odotusten vastaisesti Tuulaan otettiin yhteyttä ja järjestettiin peräti kaksi matkaa Brysseliin.

Myöhemmässä helmikuun matkassa olivat mukana opettajat Tuula Siira ja Marija Pecova-Kesäläinen, opiskelijoita alkuperäiseltä kurssilta ja myös vapaaehtoisia, uteliaita siipeilijöitä. Kolmipäiväisen matkan aikana oli aikaa tutustua parlamenttiin ja Brysseliin kaupunkina. Pirkko Ruohonen-Lernerin oiva avustaja oli järjestänyt mukavaa ja mielenkiintoista ohjelmaa ryhmälle, muun muassa istunnon seuraamista ja parlamentin esittelyä.

Lisäksi ohjelmassa oli viihtyisä kiertoajelu Brysselin eri kaupunginosien läpi. Ryhmä pääsi ihmettelemään kaupungin kauniita rakennuksia kiertoajelulla ja myöhemmin jalan tunnelmallisia kujia erikoisine pikkupuotineen: hämäriä pubeja, rentoja kahviloita ja tietysti yllin kyllin suklaakauppoja. Kaiken kaikkiaan matka onnistui hyvin ja toi suuren kokoluokan politiikkaa huomattavasti lähemmäs vierailijoita. 

Taru Lietsalmi ja Matias Järvilehto