• Modernin rasismin synty
    • Petrus Camper
[Edellinen]   [Seuraava]

 

[Sisällysluettelo]
[Asiahakemisto]
[Sanahaku] 
 
 
 
 
 
 
 

 

Petrus (Pieter) Camper (1722-1789)

Alankomaalainen Pieter Camper oli aikakautensa monien muiden tiedemiesten tapaan monipuolinen oppinut: lääkäri, kirurgi, anatomi, paleontologi, fyysinen antropologi ja taiteilija. Hän väitteli filosofian ja lääketieteen tohtoriksi Leidenin yliopistossa ja luennoi eri aiheista Franekerin, Amsterdamin ja Groningenin yliopistoissa.

Camper käytti ensimmäisenä mittauksia rotuominaisuuksien tunnistamiseen. Hän kehitti ns. kasvokulman mittauksen. Se on kulma, jonka muodostaa kaksi linjaa. Niistä toinen kulkee nenän ja ylähuulen yhtymäkohsasta otsan uloimpaan kohtaan ja toinen korva-aukosta em. liittymäkohtaan. Camper vertasi toisiinsa eurooppalaisen, kalmukin, afrikkalaisen (angolalaisen), orankin ja apinan (simpanssin) kasvokulmia.

Ideaalityypiksi Camper määritteli 100-asteisen kulman, jonka hän löysi kreikkalaisesta kuvapatsaasta. Eurooppalaisen kasvokulmaksi hän sai 80 astetta, kalmukin ja neekerin 70, orankin 58 ja apinan 42 astetta. Myöhemmin rotuteoreetikot ryhtyivät väittämään, että kasvokulma todisti älykkyydestä: mitä pienempi se oli, sitä vähälahjaisempi ihminen/rotu oli.

[PI]