• Modernin rasismin synty
    • Carl Von Linné
[Edellinen]   [Seuraava]

 

[Sisällysluettelo]
[Asiahakemisto]
[Sanahaku] 
 
 
 
 
 
 
 

 

Carl Von Linné (1707-1778)

Ruotsalainen Carl von Linné oli aikansa tunnetuimpia kasvitieteilijöitä. Hän mm. kehitti kasvien luokittelujärjestelmän, joka perustuu heteisiin ja emiin. Vuonna 1735 hän julkaisi pääteoksensa Systema Naturae (Luonnon järjestelmä), jossa hän luokitteli kasvi- ja eläinkunnan sekä mineraalit.

Linné sijoitti ensimmäisenä ihmisen ilman varauksia biologiseen luokitteluun, nisäkkeiden luokkaan ja kädellisten lahkoon. Hän myös nimesi ihmisen binaarisen, kaksinimisen järjestelmänsä mukaisesti Homo sapiensiksi.

Linné jakoi ihmiskunnan neljään muunnokseen, rotuun: Homo sapiens americanus (amerikkalainen), europeus (eurooppalainen), asiaticus (aasialainen) ja afer (afrikkalainen). Systema naturaen vuoden 1758 painoksessa hän nimesi vielä yhden muunnoksen, Homo sapiens monstrosuksen (poikkeava, epämuodostunut). Siihen hän sijoitti mm. saamelaiset, tulimaalaiset ja hottentotit.

Jako oli siis maantieteellinen ja perustui ihonväriin, mutta Linné kuvaili myös rotujen ulkomuotoa, temperamenttia ja moraalisia ominaisuuksia. Esimerkiksi afrikkalainen oli hänen mukaansa flegmaattinen, vilkas ja laiska. Lisäksi Linné esitti, että kutakin rotua hallittiin sille luonteenomaisella tavalla: eurooppalaisia lailla, aasialaisia mielikuvilla, amerikkalaisia tavan voimalla ja afrikkalaisia mielivallalla. Linnén rotuluokituksessa on jo näkyvissä selvä hierarkia, arvoasetelma, jossa ylimpinä ovat eurooppalaiset ja Amerikan intiaanit ja alimpina afrikkalaiset.

[PI]