• Modernin rasismin synty
    • Saamelaiset klassisissa rotuteorioissa
[Edellinen]   [Seuraava]

 

[Sisällysluettelo]
[Asiahakemisto]
[Sanahaku] 
 
 
 
 
 
 
 

 

Saamelaiset klassisissa rotuteorioissa

1700-luvun rotuteorioissa saamelaiset laskettiin yleensä joko mongoliseen rotuun tai omaan lappalaiseen/hyperboreaaliseen naparotuun. Ranskalaisen luonnontieteilijä Buffonin rotukuvauksista on erotettu kuusi rotua. Niistä yksi on pohjoinen lappalainen rotu, joskin hän aprikoi, pitäisikö sitä pitää vain äärimmilleen rappeutuneena haarana tataareja. Siihen kuuluivat hänen mielestään joka tapauksessa ilmeisesti kaikki tuolloin Euroopassa tunnetut ja nimetyt pohjoiset kansat. Buffon kuvasi lappalaisia seuraavasti:

"Lapissa ja Tataarian pohjoisilta rannikoilta löydämme kömpelövartaloisen ja pienikokoisen ihmisrodun. Heidän kasvonilmeensä on yhtä villi kuin tapansa. Näitä ihmisiä, jotka näyttävät muodostavan degeneroituneen lajin, on paljon ja he asuttavat laajoja alueita."

Lappalaisen rodun fyysisinä tuntomerkkeinä Buffon mainitsi leveät isot kasvot, kellertävän ruskeat tai mustaan vivahtavat silmät, ohimoita kohti laajenevat silmäluomet, ulkonevat poskiluut, suuren suun, ohuet ja sisäänpäin kääntyneet huulet, kitisevän äänen, mustan ja pehmeän tukan, kellanruskean tai tummaan vivahtavan ihon, pienikokoisuuden ja kumaraisuuden. Lappalaiset olivat Buffonin mielestä siis lähes kaikessa Blumenbachin kuvaaman kaukasialaisen rodun vastakohta.

Rotukuvauksiin sisältyneet erot eivät olleet pelkästään fyysisiä, vaan ajan tavan mukaisesti Buffon ulotti kuvauksen myös taipumuksiin ja tapoihin: "He ovat kaikki yhtäläisesti kömpelöitä, taikauskoisia ja tyhmiä", Buffon kirjoitti saamelaisista. Myös tässä suhteessa lappalaiset olivat oppineiden mielestä "eurooppa-laisen" vastakohta. Vieläkin pitemmälle klassikot saattoivat mennä. Esimerkiksi Johann Friedrich Blumenbach aprikoi, onko näkemys samoilla alueilla elävien kansojen ja eläinten yhtäläisyydestä tulkittava viittaukseksi ilmaston vaikutukseen, joka muokkaa ne samanlaisiksi, "sillä kuten näyttää lappalaisten kasvot muistuttavat karhun kuonoa, neekerien kasvot apinan naamaa, johon myös kaukaisimman idän kansat vivahtavat".

(Kts. myös Saamelaiset rotuteorioissa ja Saamelaiset 1800-luvun rotuteorioissa)

[PI]