CERN 2013 - Torstai 18.4

Torstai oli jo ennakolta suunniteltu asiasisällöiltään laajimmaksi päiväksi. Lähdimme tutuilla ratikoilla numero 15 ja 18 Cerniin, jossa meidät johdatettiin suurten laitehallien ohi korkeaan toimistorakennukseen, jossa kuulimme ensimmäiset luennot. Aamupäivällä käsiteltiin tarkemmin keskiviikkona tutustumamme CMS-tukiaseman hiukkasilmaisimien rakenteeseen. Hadroni- ja myoni-ilmaisimien tekniikka on nyt hallussa.

Tunnin ruokatauon käytimme Cernin erinomaisessa ruokalassa, jossa runsauden pula oli valtava mutta hintataso erinomainen. Kolmen juuston pizza (Pizza Trois Fromages) täytti vatsan. Voinapin kokoisia minilisäjuustoja myytiin noin euron hintaan laitettavaksi esim. leivän päälle tai syötäväksi sellaisenaan. Valitsin pienen vahakuorisen juuston, joka muistutti ennen vanhaan Suomessa myytyä juustoa.

Iltapäivällä menimme eri rakennukseen, jossa meille kerrottiin englanniksi Cloud-hankkeesta, jossa kosmisen säteilyn vaikutusta ilmastoon on selvitetty tarkkaan kemiallisesti säädellyssä pilvenmuodostuskammiossa hiukkaskiihdyttimestä saatavilla protoneilla pommittaen.

Viimeinen luentokokonaisuus torstaina oli antimateria ja sitä tutkivat laitteistot. Englanninkielisen antimateriatutkimuksen historiaa selvittäneen oppitunnin jälkeen siirryimme Ranskan ("Antiworld") puolelle. Pääsimme jopa antiprotonihidastimen (AD) betonibunkkeriin sisälle katsomaan itse kiihdytinputkia, mikä oli päivän ehdoton kohokohta.

Illalla oli kulttuuriohjelmaa: Kävimme yhdessä koko ryhmänä tilavassa ja tunnelmallisessa Edelweiss-fondueravintolassa syömässä leipää ja sulaa juustofondueta. Oikea Sveitsi-elämys! Ehdimme hostelliin takaisin ennen kuin alkoi kevyt sade, joka sääennusteiden mukaan jatkunee huomiseen asti. Onneksi Perjantaina aamulla on luentoja Cernissä, mitä sade ei haittaa lainkaan!

Markus Hyytinen

Projektissa ovat mukana:

Karjasillan lukio
Laanilan lukio
Madetojan musiikkilukio
Merikosken lukio
Oulun Lyseon lukio

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.