Torstai 18.5.2017

Torstaiaamuun herätessämme unihiekat karisivat silmistämme nopeasti, sillä ylioppilaskokeiden tulokset oli julkaistu. Suoriuduimme aamupalasta maailmanennätysnopeuksilla ja suuntasimme kulkumme kohti CERNiä. Raitiovaunussa kaikui riemunkiljahduksia ja pettymyksen huokauksia, kun YTL:n julmat tuomiot luettiin julki. Lyskalaiset saivat luonnollisesti pelkkiä älliä. (Yksi kempeleläinen sai vahingossa yhden ällän.) CERNissä vaelsimme A. Einsteinin katua valtiosta toiseen tutustumaan CERNin tietojenkäsittelyyn Data Centressä. Näimme paljon tietokoneita.

Seuraavaksi menimme pitkän tanskalaismiehen kanssa oppimaan antimateriasta. Antimateria saattoi osan joukosta myös antihereilläoleviksi, joten kirkkaana mieleen jäi lähinnä ”Black matter, antimatter, doesn’t matter”. Luento oli silti erittäin mielenkiintoinen ja pääsimme näkemään myös kiehtovan antimateriatehtaan, jossa pettymykseksemme hiukkasia ei kiihdytetty, vaan hidastettiin. Loistavan oppaamme ansiosta antimateriasta valaistuneina marssimme CERNin ravintolan herkkujen luo.

Lounasta sulatellen kaikki paitsi madetojalaiset kuuntelivat tarkkaavaisesti luentoa hiukkaskiihdyttimien toimintaperiaatteista ja tulevaisuuden haasteista. Tällä kertaa valaistuimme myoneista, pioneista ja Higgsin bosonista sekä siitä, miten hiukkasilmaisimissa voidaan nähdä mitä käsittämättömimpiä hiukkaspurskahduksia.

Kahden tunnin maratonluennon jälkeen saimme vihdoin tehdä omin pikku kätösin huippuhiukkasfysiikkaa. Isopropanolin ja kuivajään avulla rakensimme sumukammioita, ei kaasukammioita kuitenkaan, kuten kempeleläiset luulivat. Kammioissa näimme sumumatoja, jotka viisas oppaamme paljasti olevan peräisin alfahiukkasista, myoneista ja elektroneista. Olimme vaikuttuneita ja tunsimme itsemme todellisiksi fyysikoiksi. Onnistumisen ja rankan opiskelun jälkeen ryntäsimme kaikki innokkaina ostamaan CERN-kangaskasseja yhdellä frangilla. Paluumatkalla saimme ilmaisia ilmapalloja, ostimme Lidlistä ruokaa ja kävelimme hostellille mutustelemaan onnellisina eväitämme. Päivä oli tehokas, valaiseva ja vain hiukkasen unelias.

Tekijät: Emilia Blomberg, Anna-Sofia Lehto, Jenna Keränen, Laura Sipola ja Jenni Autio